piatok 29. júna 2012

Jahodové dni v Bratislave 28.-30.06.2012 :-)

Po špargľových dňoch  http://laskanatanieri.blogspot.sk/2012/05/dni-spargle-v-bratislave-10-12052012.html  sú tu dni ďaľšie, tentokrát jahodové. Daný kulinársky projekt pripravuje Bratislavská samospráva v spolupráci s cateringovou spoločnosťou Sharkam.


http://www.bratislava.sk/vismo/dokumenty2.asp?id_org=700000&id=11033134

Na pochúťky s použitím jahôd som sa veľmi tešila, odkedy som sa o projekte dozvedela. Naše deti sa k nám pridať nechceli, čo sme nakoniec aj ohodnotili ako výborný nápad a vlastne sme si vystačili my samy.


Akcia sa opäť koná na Primaciálnom námestí. V ponuke je viac jedál sladkých, ale vzhľadom na hlavnú "ingredienciu" - jahodu sa to aj dá očakávať. Mali sme jasnú predstavu, že ochutnáme všetko.


Začali sme drinkom: alkoholickým jahodovým mojitom. Stál 4 Eurá a bol vynikajúci. Biely rum, limetka, mäta, jahody, ľadová drť. A bolo nám veselo hneď od začiatku.


Ako slané spoločnosť Sharkam ponúkala divinový guláš s jahodami podávaný s pappardellami. Porcia stála síce 6,50 Eur, ale mäsový pokrm stál rozhodne za to! Mäsko bolo jemné, chuťovo s jahodami a cestovinami veľmi lahodné, vyvážené. Vychutnali sme si celú porciu. Mne sa cena zdala primeraná porcii a o kvalite nemôže byť ani pochýb.


Jahodový cisársky trhanec:
(5 porcií)
500ml plnotučného mlieka
250g hladkej múky
10g vanilkového cukru
4ks žĺtok
4ks bielok
50g práškového cukru
50g masla
30g hrozienka v rume

Z mlieka, múky a žĺtok si pripravíme palacinkové cesto, do ktorého zľahka vmiešame vyšľahané bielka. Vylejeme na panvicu, pridáme hrozienka v rume a opečieme z jednej strany. Pretočíme, roztrháme a zasypeme kryštálovým cukrom a maslom. Podávame s dusenými jahodami na karameli s práškovým cukrom.

Pán Šaradin sa v jednom rozhovore vyjadril, že podľa neho bude najväčším hitom práve cisársky trhanec a ja s ním plne súhlasím. Pre mňa bol bezkonkurenčným a Tonke aj Táničke tiež veľmi chutil. Trhanec mám veľmi rada, otec nám (mne a bratovi) ho pripravoval, keď sme boli ešte deti. Milovali sme ho s marhuľovým džemom :-)


Z jahodových guliek sme tiež jednu ochutnali. Zemiakové cesto bolo chuťovo, prepáčte, ale musím len chváliť, mňamkové.

Jahodové guľky s pečenou strúhankou:
(10 knedličiek)
500g múčne zemiaky
100g múky polohrubej
10g masla, soľ
10ks väčších jahôd
150g strúhanky
150g masla
50g kryštálového cukru

Zemiaky v šupke uvaríme, ošúpeme a pretlačíme. Pridáme múku, soľ a maslo a vymiešame cesto, do ktorého vložíme jahodu a zatočíme. Dávame pozor, aby nezostala diera v ceste a uvaríme cca 8-10 minút na miernom ohni. Vyberieme a obalíme v opraženej strúhanke s cukrom a maslom.


Po mojite sme si dali pohár ružového vínka, samozrejme s jahodou ;-) a rozprávali sme sa ďalej. Pridal sa k nám aj Táničkin priateľ Michal, a keď dojedol divinový guláš, všetci sme si dali ešte zmrzlinu.


Jahodová zmrzlina vyrábaná pomocou tekutého dusíka. Od pána v rade som sa dozvedela, že skvapalnený dusík má teplotu asi -195°C. No, neviem si to ani len predstaviť. A opäť chvála: lahoda - pohoda :-)


V ponuke boli aj ovocné poháre a oku lahodiace rôzne jahodové zákusky.         

Myslím, že každý návštevník si má z čoho vybrať. V ponuke je aj jahodový shake a teraz mi napadlo, že som sa zabudla opýtať, či ho ponúkali aj v kombinácii so sójovým mliekom alebo iba kravským.

Stretli sme sa, pojedli, popili, porozprávali a odchádzali sme po 2-och hodinách veľmi príjemne stráveného podvečera. Ale hneď domov sme nešli :-D

Pevne verím, že toto nebol posledný kulinársky trojdeň a teším sa, čo nám Sharkam ešte pripraví.

Dievčatá, bolo mi s vami "hezky" :-) , posielam objatie. A tu je Táničkina reportáž  http://desfragmentes.blogspot.sk/2012/06/jahodove-dni.html













































































2 komentáre: