sobota 31. marca 2012

Pšenový nákyp :-)


Pšeno som si kúpila už dávnejšie, ale pozabudla som, že ho mám v špajzi. Pri upratovaní som ho "našla", hneď som sadla za notebook a hľadala nejaký recept. Nemala som predstavu, či slané alebo sladké, len nech je to zo pšena. Zaujal ma recept na pšenový koláč, no ja som si ho premenovala na pšenový nákyp, pretože mi pripomína nákyp ryžový. A kto má rád ten, určite mu bude veľmi chutiť aj tento. Piekla som ho už druhýkrát, polovicu som už zjedla a pozerám na tú druhú :-DDD  Mňam...

http://www.poziadavka.sk/ponuky/ponuka-35043/Potravinarsky-produkt----Pseno


1 hrnček pšena (250g) premyjeme vo vlažnej vode a dáme do väčšieho hrnca, pridáme 2 hrnčeky vody a varíme 5-10 minút. Zakryté nehcáme postáť ďaľších 10 minút. V miske si zmiešame 1/2 hrnčeka smotany na varenie, 1/2 hrnčeka mlieka, 2 vajcia, 1/2 hrnčeka cukru, podľa chuti hrozienka a sušené brusnice a premiešame. Vylejeme na pšeno a dôkladne opäť premiešame. Prelejeme do maslom vymastenej koláčovej formy a na vrch dáme maslo. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200° C asi 35-40 minút.

Necháme chvíľu postáť, podávame teplé alebo studené. Môžme posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť :-)


 Môj prvý pšenový nákyp (robila som ho z dvojitej dávky) :)






piatok 30. marca 2012

Veľkonočné sušienky :-)


A je tu ďaľší veľkonočný recept, budeme potrebovať:

400g hladkej múky
1 KL prášku do pečiva
200g masla
1 PL mlieka
1 vajce
150g práškového cukru
1 PL kakaa

Do misy preosejeme múku s práškom do pečiva, pridáme postrúhané maslo, mlieko, vajce, cukor a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na dve časti a do jednej z nich zapracujeme kakao. Obe cestá zabalíme do potravinárskej fólie a na hodinu dáme na chladné miesto (zvyknem si cesto urobiť aj deň vopred, v tom prípade je potrebné ho vybrať 2-3 hodinky pred spracovaním).


Obidve cestá samostatne vyvaľkáme na mierne pomúčenej doske a vykrajujeme požadované tvary.
A prekladáme a vkladáme :-) Treba mať pri tom trpezlivosť. Keď je cesto už dlho vybraté, začína mäknúť. Na chvíľu ho dáme opäť do chladničky.


Rúru predhrejeme, na plechy dáme papier na pečenie. Pečieme na 150° asi 15-17 minút (podľa hrúbky vyvaľkaného cesta). Necháme vychladnúť, uložíme do krabice 2-3 dni odležať.




Dobrú chuť :-)

https://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=10150701277816092&set=a.10150690725536092.415195.353052176091&type=1&theater

ĎAKUJEM ZA VAŠE HLASY :-)))


Moje vianočné sušienky :-)


















































streda 28. marca 2012

Slané košíčky :-)

Tieto "koláče" v jednom časopise tak skvele vyzerali (boli rozkrojené na polovicu), že som na ne dostala hneď chuť! Dnes som nakúpila potrebné suroviny a pustila som sa do toho.


V recepte bolo uvedené 1 vajce, ja som dala 3! Použila som celozrnnú múku (ako bolo napísané), ale...hoci mám celozrnnú múku veľmi rada, tu mi akosi nepasuje, pretože som necítila chuť ostatných "prísad" a mala som pocit akoby ich "prebila" svojou chuťou.  Nabudúce použijem obyčajnú polohrubú múku.

V mise zmiešame  120g créme frainche (môžme použiť aj biely jogurt či kyslú smotanu) s vajcami, múkou a práškom do pečiva. Pridáme nadrobno pokrájaných 100g šunky, 1 jarnú cibuľku, strúhanú mrkvu, podľa chuti soľ, čierne mleté korenie, 100g strúhaného syru (z toho si trocha odložíme na posypanie pri pečení).


Zmes výjde do 12-ich košíčkov, vrch posypeme syrom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180° asi 30 minút.

Dozdobíme napr. veľkonočnými motívmi z uvarenej červenej repy. Dobrú chuť :-)

TIP: nabudúce dám múku polohrubú (som už spomenula) a pridám aspoň 2 PL horčice. Na druhý deň boli "mafinky" suchšie (predpokladám, že najmä z celozrnnej múky). A šunku odporúčam nejakú bravčovú šťavnatú (ja som použila morčaciu).





utorok 27. marca 2012

Linecké kraslice :-)

Rozhodla som sa zapojiť do veľkonočnej súťaže Henriety Peškovičovej na FB (Henrieta Peškovičová - My firs cooking book) , a keďže mám rada jednoduché veci, zvolila som linecké kraslice. Dobrú chuť :-)

Kvetináče sú tiež mojej výroby, vlastne kvetináč 2v1 (hus s húsatkami z jednej strany a zo strany druhej sliepka s kuriatkami ;-) ).

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150690725536092.415195.353052176091&type=3#!/photo.php?fbid=10150697189241092&set=a.10150690725536092.415195.353052176091&type=3&theater

ĎAKUJEM PEKNE ZA VAŠE HLASY :-)))






















pondelok 26. marca 2012

Rožková knedľa .-)

Na tento recept nedám dopustiť. Mám ho od mojej "svokry". Milujem žemľové knedle, mňam. Tentokrát som ich urobila z tmavých rožkov.


7 rožkov nakrájame a dáme do veľkej misy. 2 žĺtka vymiešame s 50g masla, pridáme soľ, 1dl mlieka, nasekanú čerstvú pažítku či petržlenovú vňať. Zmiešame, pridáme sneh z 2-och bielok a opatrne premiešame. Vytvarujeme knedľu.


Zabalíme do obrúska, varíme 25-30 minút v kastróli prikrytom pokrievkou. Po uvarení vyberieme, odbalíme, nakrájame a podávame napr. s kôprovou omáčku. Dobrú chuť :-)




Pečený chlieb :-)

Zapekaný - pečený chlebík som prvýkrát jedla na Veľkú noc minulý rok. Grilovali sme, varili guláš a jedli a pili a jedli a pili :-D  Neuveriteľne mi chutil, nám všetkým. Recept mám od Andrejky a chvíľu som si myslela, že je domáci. No potom mi prezradila ako si ho upiecť. Čerstvý chlieb nakrájame na krajce, ale neprekrojíme! a dáme do mrazničky.


Takto ho máme kedykoľvek po ruke. Maslo vyšľaháme s vegetou a môžme pridať aj čerstvé bylinky (pažítku, petržlenovú vňať alebo podľa chuti každého), cesnak.


Opatrne "poodsúvame" krajce a natrieme na ne nátierku (po celej ploche). Pečieme pri 100 - 150° 1 - 1,5 hodinu. Vyberieme a podávame ešte teplý. Dobrú chuť :-)













nedeľa 25. marca 2012

Praclíky :-)

V Nemecku, odkiaľ toto zakrútené okrúhle soľou posypané pečivo pochádza, sa tradične podáva k pivu alebo ako doplnok k iným nápojom. Ja som ho zapila čajom ;-)

V miske premiešajte 2 KL sušených kvasníc so 100ml vody a nechajte 5 minút odstáť. V mise premiešajte 500g hladkej múky T650 s 1 1/2 PL soli, do jamky nalejte kvasnice s vodou. S trochou múky premiešajte a nechajte prikryté 20 minút.


Zmiešajte s múkou a dolejte ešte 250ml teplej vody. Mieste asi 10 minút, kým nebude hladké a pružné. Prikryte utierkou a nechajte kysnúť asi 1,5 - 2 hodiny. Kým nezdvojnásobí svoj objem. Cesto zrazte (odborne sa to nazýva pretuženie) a nechajte odpočívať 10 minút.


Cesto rozdeľte na 8 častí (ja si pri delení vždy cesto odvážim a delím počtom potrebných kusov) a vytvarujte valček dlhý 40cm, v strede hrubý asi 2,5cm a na koncoch 5mm (ja som ich mala kratšie).
Vytvarujte praclíky, poukladajte na plech s papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte ešte podkysnúť 45 minút, kým nezdvojnásobia svoj objem. Potrite vajcovou glazúrou (ja som potierala čistou vodou, keďže som ich piekla aj pre dcéru) a posypte ľubovoľnou posýpkou. Pečte do zlatohneda v rozohriatej rúre pri 220° asi 15 - 20 minút. Nechajte vychladnúť na mriežke. Praclíky sa nakoniec praclíkom nepodobali, boli to skôr žemličky, ale na chuti to neubralo. Dcéra zjedla hneď tri (hoci je pravda, že bola aj hladná ;-) ).

Dobrú chuť :-)











Cibuľový koláč a´la Schacciata :-)

Cibuľový koláč (a´la Schacciata) :-)

Dnes som dostala chuť na niečo slané z kysnutého cesta. Začala som listovať v knihe Chlieb a podľa surovín, ktoré som doma mala, som vyberala recept. Voľba padla na florentský recept Schacciata (čo znamená rozpučený). Ľahké cesto focaccie je posypané červenou cibuľou a ostrým syrom Gruyére (ten som nahradila slovenským eidamom). Kvások by mal kvasiť 12 - 36 hodín, no túto fázu som preskočila a verila, že na chuti to neuberie ;-)


2KL sušených kvasníc rozpustite v 200ml teplej vody. Do misy si navážte 500g hladkej múky T650, pridajte 1PL soli, 3PL olivového oleja a pridajte kvasnice vo vode. Pridajte 150ml teplej vody a zamieste cesto. Cesto nechajte kysnúť 1,5 - 2 hodiny. Potom ho zrazte (odborne sa to nazýva pretuženie), vyformujte guľu a nechajte 10 minút odpočívať.

Cesto rozvaľkajte na pomúčenej ploche a vytvarujte kruh s priemerom 24cm. Preložte na plech s papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte kysnúť ešte 30 minút. Prstami jemne cesto stlačte a vytvorte jamky hlboké 1cm. Na cesto rovnomerne poukladajte červenú cibuľu a syr, posypte tymiánom a soľou, pokvapkajte olivovým olejom. Pečte v rozohriatej rúre pri 200° asi 30 minút, kým sa cesto nenafúkne a povrch nebude vyzerať chrumkavo. Nechajte vychladnúť na mriežke.


Dobrú chuť :-)





















sobota 24. marca 2012

Dezert Pavlova :-)


Tento dezert som spoznala, až keď som sa zapojila do súťaže Henriety Peškovičovej na FB o naj Pavlovu. Odvtedy, vždy, keď robím domáce cestoviny, robím aj Pavlovu.


5 bielok vyšľaháme za postupného pridávania cukru (1 hrnček asi 2,5dl). Keď je sneh riadne tuhý, PL odoberieme do misky, prisypeme 1PL gustinu a 1KL balzamikového octu. Premiešame a opatrne vmiešame do snehu. Plech vyložíme papierom na pečenie a sneh vyklopíme približne na stred a môžme ho "naaranžovať" do ľubovoľného tvaru (kruh, srdce,...) do výšky asi 2,5cm (kraje by mali byť o niečo vyššie ako stred). Dáme piecť do vyhriatej rúry na 140° 1 hod. 15 minút. Vypneme a necháme v rúre odpočívať ešte hodinu. Rúru počas pečenia neotvárajte, ani tú ďaľšiu hodinu.





Vyšľaháme smotanu na šľahanie s 1/2 bal. stužovača s 1 bal. vanilinového cukru a dáme na "tortu". Ozdobíme ovocím podľa chuti, najlepšie čerstvým. Tentokrát som dala kompótové broskyne. Už som to zdobila aj lesným ovocím hriatym na karamele a balzamikovom octe, aj gaštanovým pyré, aj ananásom. Fantázii sa medze nekladú ;-)  Dobrú chuť :-)

Moje doterajšie dezerty Pavlova

 




Domáce cestoviny so špaldovou múkou :-)

Zajtra idem po týždni vrátiť požičaný strojček na cestoviny, tak som ho ešte rýchlo využila a urobila si cestoviny do zásoby (do mrazničky). Nie veľa, ale predsa. Nemám problém cesto nakrájať ručne, ale cez strojček sú úhľadnejšie.


Do misy dáme 90g špaldovej múky, 160g hladkej múky, 5 žĺtok (bielka nevyhadzujte, urobte si výborný dezert Pavlova - mne sa už pečie ;-) ), 1 detskú PL soli a 3PL olivového oleja. Po ručnom asi 5-10 minútovom premiesení, cesto prikryjeme utierkou a necháme odstáť asi 30 minút.


Môj bochníček som so rozdelila na 3 kusy. Kus si mierne roztlačte s rukou, strojček nastavte na 7. Plát zložte a ešte raz ho dajte cez strojček na 6. Plát už neskladajte a cez 5 ho dajte posledný krát.


Na strojček dáme nástavec a "vsúvame" pláty. Cestoviny jemne pomúčime, aby sa nám nezlepili.
Takto cestoviny môžte dať do mrazničky a v prípade potreby vybrať a uvariť (nerozmrazujte, dajte hneď do vriacej vody).


Cestoviny vľavo som dala do vhodnej nádoby do mrazničky a tie vľavo sú už uvarené.

Dobrú chuť :-)

Halloweenske prstíky :-)

Moja dcéra od septembra navštevuje strednú školu, a keď prišla domov, že budú mať na Halloween party, povedala som si, že musím napiecť niečo, čo bude "kul" (cool). Hľadala som - pátrala a našla som tento recept. Vlastne recept nie, iba foto, tak som si ho musela "vymyslieť". Potrebujete linecké cesto, červenú marmeládu, mandle. Keď ráno dcéra prsty zbadala, zhnusene sa odtiahla (ešte mala zalepené oči, tak ju to vystrašilo :-D ) a to bolo znamenie, že to splnilo svoj účel! V škole sa znechutene odhodlávali ochutnať a nakoniec prsty nevydržali ani do obednej party. O 10 hod. mi dcéra telefonovala, že všetko sa zjedlo! A bolo toho viac ako na fotografii. A čo to znamená? Že o rok pečiem minimálne z dvojitej dávky :-DDD


Z lineckého cesta (priznávam sa, že som si kúpila) si nakrájame takéto obdĺžníčky. Tvarujeme z nich prsty, na miesto nechtu dáme - zatlačíme polovicu mandle a uložíme na plech vyložený alobalom.


Urobíme jemné zárezy a dáme piecť do vyhriatej rúry.


Po upečení necháme chvíľočku vychladnúť, mandle opatrne poolupujeme, natrieme marmeládou a prilepíme naspäť. Taktiež aj konce prstov. A môžme servírovať.


Dobrú chuť :-)



Bylinkový chlieb v kvetináči :-)

Keď som pred niekoľkými rokmi "prišla" k tomuto receptu, povedala som si, to musím určite a hneď vyskúšať. Vybrala som sa kúpiť kvetináče, potrebné ingrediencie a začala som. Akýkoľvek chlieb upečený doma - v rúre (mimo pekárničky na chlieb - hoci aj takýto chlebík je výborný! a zvyknem ho piecť) mi okamžite signalizuje teplo, vôňu, pocit domova. Vyskúšajte..., budete potrebovať:


1 čerstvé droždie, 50g masla, 0,2l mlieka, cukor na kvások, 2 vajcia, 500g hladkej múky...


1/2ČL fenyklu, 1ČL rozmarínu, 4PL kôpru, strúčik cesnaku, 2 menšie červené cibule, muškátový oriešok, tekvicové alebo slnečnicové semienka, soľ,...


Z mlieka, droždia, cukru urobíme kvások. Na masle opražíme cesnak, cibuľu. Do múky pridáme kvások, vajcia, soľ, bylinky a maslo-cesnak-cibuľu. Vymiesime cesto a necháme kysnúť 20 minút.
Potom ho rozdelíme na polovicu a dáme do maslom vymastených kvetináčov kysnúť ešte 15 minút.


Potrieme vodou, posypeme semienkami a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180° 30 minút.


Po upečení necháme ešte chvíľu vo vypnutej rúre, vyberieme a z kvetináčov chlieb "vyklopíme", keď chlieb vychladne (nikdy nečakám kým vychladne, proste neodolám ;-) ).


Dobrú chuť :-)