pondelok 30. apríla 2012

Domáce rohlíky po druhé :-)

Keď som robila tieto rohlíky prvýkrát, zamilovala som si cesto. Mám rada cesto, keď sa s ním dobre robí. Recept nájdete tu: domace-rohliky-recept-mam-od-tani.html , nemala som sójové mlieko, tak som použila 600ml teplej vody.


Vykysnuté cesto som opäť rozdelila na štyri bochníky, vyvaľkala kruhy, ale rozdelila iba na štyri časti.


Niekoľko rohlíkov som urobila aj pre dcéru (tieto bledšie).


Na jeden kruh som nastrúhala plesnivý syr, rozdelila som ho na šesť častí.


Posýpku som mala miešanú, čo mi ostala z minula (slnečnica, tekvica, sezam, hrubá soľ, ľan).


Do tretice rohlíky pripravím so sladkou plnkou ;-)

Dobrú chuť :-)



















































Omáčka z medvedieho cesnaku :-)

Terka dnes išla do útulku a ja som jej zatiaľ pripravila na večeru omáčku z medvedieho cesnaku.


Opláchnutý medvedí cesnak nakrájame, dáme do kastrólika, zalejeme sójovým mliekom a chvíľu povaríme. Prelejeme do vyššej nádoby a rozmixujeme. V ďaľšom kastróliku si rozpustíme floru, pridáme 1PL gustinu, opražíme a postupne dolievame mlieko, miešame, keď omáčka hustne, opäť dolejeme mlieko po troche, prevaríme, hustne a dolejeme rozmixovaný medvedí cesnak. Varíme, miešame, pridáme sójovú smotanu na varenie. Ochutíme soľou a podávame napr. s bezlepkovou knedľou (bez vajec a mlieka).


Terke omáčka chutila (myslela si, že je to špenát ;-) ).

Dobrú chuť :-)




































Rodinná oslava :-)

Posedenie k mojím narodeninám :-)

Chcela som pripraviť viac jedál na ochutnanie, aj sladké, aj slané a najmä také, ktoré moja rodina bežne nepripravuje a vlastne nepripravuje vôbec.

Keď prišiel už aj brat, začali sme s prípitkom :)


http://laskanatanieri.blogspot.com/2012/04/romanticky-vecer-vcera-som-stravila.html

Predjedlo bola paštéta z kuracej pečene s brusnicovým kompótom.









http://laskanatanieri.blogspot.com/2012/04/pasteta-z-kuracej-pecene-pastety.html

A potom každý ochutnával z každého ;-)













http://laskanatanieri.blogspot.com/2012/04/ladovy-salat-s-hruskami-montsalvatom.html













http://laskanatanieri.blogspot.com/2012/04/pomarancovy-salat-s-fenyklom-tento.html













http://laskanatanieri.blogspot.com/2012/03/psenovy-nakyp-pseno-som-si-kupila-uz.html


http://laskanatanieri.blogspot.com/2012/04/domace-rohliky-recept-mam-od-tani.html

http://laskanatanieri.blogspot.com/2012/04/kolac-s-medvedim-cesnakom-povodne-som.html



Teplú večeru sme mali domáce cestoviny s bazalkovým pestom, s omáčkou s morčacím mäsom a zeleninou a omáčkou zo sójovej drviny.

V mažiari "rozmliaždime" čerstvú bazalku, píniové oriešky, cesnak, parmezán a olivový olej. Mojej mamine to veeeľmi chutilo .-)









Grahamové špagety s omáčkou z morčacieho mäsa so zeleninou. Na panvici si orestujeme nastrúhanú mrkvu s nastrúhaným stonkovým zelerom, zalejeme smotanou na šľahanie, chvíľu povaríme, prelejeme do vyššej nádoby a rozmixujeme. Na panvici zatiaľ orestujeme morčacie mäso nakrájané na kúsky, zalejeme omáčkou, pridáme 4 trojuholníky syra Karička, dolejeme smotanu na varenie a necháme zredukovať. Môžme prisoliť či okoreniť. Omáčka veľmi príjemne prekvapila: nebolo cítiť zeler a ani mrkvu, bola naozaj výborná...


http://laskanatanieri.blogspot.com/2012/03/celozrnne-cestoviny-so-sojovou-drvinou.html












Domáce rohlíky :-)

Recept mám od Táni http://desfragmentes.blogspot.com/2012/02/cerstve-rozky.html a veru som urobila veľmi dobre, že som sa rozhodla si rohlíky upiecť. Ďaľší víkend pečiem znova a možno aj v týždni ;-) Recept som si s maličkosťami upravila, aby rohlíky mohla jesť aj moja dcéra. Použila som sójové mlieko a miesto masti som dala olivový olej.

Z trochy mlieka, cukru, múky a droždia urobíme kvások, ktorý necháme "pracovať 15 minút.











Do veľkej misy preosejeme kg hladkej múky, pridáme kvások, olej, soľ a vypracujeme cesto...









...ktoré necháme hodinu odpočívať - kysnúť.











Pripravíme si posýpky. Ja som použila ľanové semená, drvené tekvicové semená, slnečnicové semená, hrubú morskú soľ, sezamové semená (biele a čierne).








Po hodine kysnutia cesto zväčšilo svoj objem :)











Rozdelíme ho na 4 časti.











Každú časť vyvaľkáme do kruhu a rozdelíme na 8 častí.










Jednotlivé trojuholníky stočíme do tvaru rohlíka a...










...necháme na plechu ešte podkysnúť.











8 rohlíkov som naplnila aj strúhaným syrom.











Tieto rohlíky som potrela sójovým mliekom s vodou, posypala posýpkou a dala piecť.










Rohlíky pre dcéru :)











Ostatné rohlíky som potrela vajíčkom, posypala posýpkou a piekla vo vyhriatej rúre na 200°C asi 12-15 minút.


Dobrú chuť :-)


















nedeľa 29. apríla 2012

Koláč s medvedím cesnakom :-)

Pôvodne som chcela upiecť quiche (kiš), no neviem, či ho ním môžem nazvať :)

Lístkové cesto vyvaľkáme do koláčovej formy, prepichneme vidličkou...











...dáme naň papier na pečenie a fazuľu.










Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C asi 15 minút. Len nechápem, prečo sa tak "stiahol". Ak viete, poraďte. Ďakujem.









V mise vymiešame 2 vajcia s 250ml smotany na šľahanie, s 150g creme frainche, s trochou soli, mletým čiernym korením a nakrájaným (potrhaným) čerstvým medvedím cesnakom.










Zmes nalejeme na cesto a pečieme opäť na 200°C približne 30 minút.









Po upečení necháme chvíľu vychladnúť a nakrájame.






















Dobrú chuť :-)











Niekoľko záberov zo zberu cesnaku :-))))))

Cestou do lesa pri Dostihovej dráhe som "naďabila" na zraz týchto krásnych autíčok :)











Môj "úlovok" :-)))

Zajtra bude ešte na chlebík.




















Ľadový šalát s hruškami, montsalvatom, pekanovými orechami a medovo-horčicovým dresingom :-)

Zbožňujem túto kombináciu. A keď zarábam dresing, urobím ho viac, lebo ho vždy odjem :-DDD


Do misy nakrájame ľadový šalát, pridáme pokrájané hrušky, plesnivý syr montsalvat, opražené pekanové orechy a polejeme s dresingom (med, dijónska horčica a olivový olej). Podávame napr. s opečenou hriankou či bagetkou.

Dobrú chuť :-)
































Paštéta z kuracej pečene :-)

Paštéty kupujem iba Alnatura, ale už aj tie som dlhšie nejedla. Dávnejšie som chcela vyskúšať - urobiť domácu paštétu a teraz som mala príležitosť (posedenie k mojím narodeninám). A ešte do toho som našla aj ten "správny" recept.

Budeme potrebovať:

400g masla
850g kuracej pečene
čerstvý tymián
1/4 KL nastrúhaného muškatového orecha
3 KL horčičných semienok
4 strúčiky cesnaku
soľ, mleté čierne korenie

 Na panvici roztopíme 25g masla.



Pridáme pečeň a orestujeme.








Tymián umyjeme a necháme na kuchynskej utierke osušiť.








Nastrúhame si 1/4 KL muškátového orecha








V mažiari si "roztlčieme" horčičné semená, pretlačíme cesnak.








 Keď je pečeň udusená, odoberieme ju z panvice a necháme vychladnúť.







 Do výpeku dáma rozpustiť 350g masla.








Pridáme polovicu z pripraveného muškátového orecha, "horčice" a pretlačeného cesnaku.







Pečeň dáme do mixéra, pridáme zvyšok ingrediencií, lístočky tymiánu a roztopené maslo. Vymixujeme.







 Nádobu vystelieme potravinárskou fóliou, vylejeme do nej vymixovanú zmes a urovnáme.









 Navrch poukladáme vetvičky tymiánu.








 Zalejeme zvyšným roztopeným maslom.








 Zabalíme a dáme do chladničky stuhnúť.









Podávame napr. s brusnicovým "džemom".

Dobrú chuť :-)